Gå til hovedindhold

Oplæg

Hvem foretog de første videnskabelige opmålinger af Jorden? Hvem forbandt tidevandet med Månen? Og hvem var den første fra Middelhavsområdet til at skrive om Europas nordlige udkant? Svaret er Pytheas fra Massalia. Få begge historierne om Pytheas og idéer til, hvordan denne viden kan anvendes i den praktiske undervisning i udskolingen og gymnasiet.

For 2300 år siden drog en ekspedition ud fra Marseille i det sydlige Frankrig under ledelse af Pytheas. Under en begivenhedsrig rejse omsejlede han De Britiske Øer og nåede formentlig både Færøerne og Danmark inden han vendte tilbage. Under rejsen foretog han målinger af solhøjden og opmålte de landområder han drog igennem.

Uden Pytheas havde Eratosthenes ikke kunnet fastlægge sin korrekte model for Jordens omkreds! Hans opdagelser var faktisk så vilde, at det var for meget for de fleste at tro på, så han blev kendt som 'ærkeløgneren'. Men går man hans videnskabelige observationer igennem, får man en overraskelse. De Britiske Øers omkreds er fastsat inden for få hundrede kilometer af det korrekte tal, lige som kysten fra Belgien til Blåvands Huk har den korrekte længde. Og han regnede også ud hvor rav kommer fra!

Baggrunden for oplægget er Søren Skriver Tillischs mangeårige arbejde med geografi i antikken.

Oplægsholder(e)

Søren Skriver Tillisch, Atheneskolen

Hvornår

Onsdag, marts 18, 2020 - 14:00 til 14:45

Hvor

C2

Målgruppe

Grundskole
Gymnasiale uddannelser
Læreruddannelsen