Gå til hovedindhold

Naturoplevelser og forståelse for natur og miljø er essentielt for at skabe en bæredygtig fremtid for nuværende og kommende generationer. Bliv inspireret til, hvordan du udvikler elevernes handlekompetence, viden og engagement og gør dem i stand til at skabe et bæredygtigt samfund i fremtiden. På sporet vil der være en blanding af oplæg, workshops og hands on-aktiviteter.

 

ARRANGØR:

 

Tirsdag 2. april

#bdd72e 05
11:15 til 12:00
Sæt friluftsliv på skemaet
Workshop
Lokale: Eventgården (udeområde)
Jakob Arendrup Nielsen, Friluftsrådet

Få frisk luft og nye idéer til din undervisning i friluftsliv. På workshoppen vil du blive præsenteret for Friluftsrådets nyeste undervisningsmaterialer og få inspiration til, hvordan I kan inddrage friluftsliv i dagligdagen på jeres skole.

Målgruppe Grundskole
Oplægsholdere: Jakob Arendrup Nielsen, Friluftsrådet | Sune Hansen, Hummeltofte Skole
#bdd72e 05
11:15 til 12:00
Skab bæredygtig udvikling på din skole
Oplæg
Lokale: Restauranten
Karen Præstegaard Hendriksen, projektleder i Friluftsrådet

Hvordan skaber I bæredygtighed på skolen, både i undervisningen, i driften og i skolens organisering? Med erfaring fra Friluftsrådets miljøundervisningsprogram Grønt Flag Grøn Skole får du ideer til at kickstarte din skoles grønne udvikling. Der trækkes både på danske og internationale erfaringer. Mere end 200 danske skoler og 51.000 i 67 lande verden over er med i Grønt Flag-programmet.

Målgruppe Grundskole
Oplægsholdere: Karen Præstegaard Hendriksen, projektleder i Friluftsrådet
#bdd72e 05
12:15 til 14:00
Bonderøv i børnehøjde
Workshop
Lokale: Eventgården (udeområde)
Janneke Nkemka Pedersen, 4H

Kom og bliv inspireret til, hvordan du kan arbejde med vejen fra jord til bord i praksis, så du giver eleverne viden og praktiske erfaringer, de kan handle på i fremtiden. Workshoppen  og oplægget tager udgangspunkt i de erfaringer, 4H har gjort sig med at vise børn vejen fra jord til bord i 4H-haver, på 4H-gårde og på madskoler.

Inkl. frokost

Målgruppe Grundskole
Oplægsholdere: Janneke Nkemka Pedersen, 4H
#bdd72e 05
12:15 til 13:00
Tang - havets grønne guld
Oplæg
Lokale: Restauranten
Lone Thybo Mouritsen, leder af forskning ved Kattegatcenteret

Tang bruges allerede til trendy chips, sundhedsfremmende foder og som konsistensmiddel i fødevareproduktion. Tang kan også rense vandet i forbindelse med fiskeproduktion, og der forskes i at bruge tang til bæredygtige tekstiler, bionedbrydelige sko og alternativer til plast. Oplægget giver dig en bred indføring i tang som en alsidig og bæredygtig ressource. 

Målgruppe Grundskole, EUD, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Lone Thybo Mouritsen, leder af forskning ved Kattegatcenteret
#bdd72e 05
14:00 til 14:45
Udeskole om verdensmålene
Oplæg
Lokale: Eventgården (udeområde)
Jaris Bigler, Københavns Naturskole, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune

Hvordan indarbejder man verdensmålene i sine undervisningsforløb, og hvordan kombineres det med udeskole? Og hvad vil det egentlig sige at lave verdensmålsundervisning? Få tips til, hvordan du kan gribe arbejdet an, og få didaktiske hjælpeværktøjer og konkrete ideer med hjem. Københavns Naturskole deler ud af erfaringerne fra samarbejdet med folkeskoler og eksterne læringsmiljøer om verdensmålenes muligheder og begrænsninger og lægger op til diskussion af praksis og perspektiver.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Jaris Bigler, Københavns Naturskole, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune | Giuliano Matessi, Københavns Naturskole, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune
#bdd72e 05
14:00 til 14:45
Levende lys: Alger kan oplyse fremtidens byer
Oplæg
Lokale: Restauranten
Kristian Ejlsted, Allumen IVS

Lær om de selvlysende organismers forunderlige verden, og hvordan du selv kan lave forsøg med selvlysende alger. Hør om den nyeste forskning fra DTU, hvor selvlysende mikroalger måske kan vise vej henimod produktion af bæredygtigt biologisk lys fra levende organismer. I fremtiden kan biologisk lys måske være med til at oplyse vores byer og dermed erstatte energikrævende gadebelysning. Du får en gratis beholder med selvlysende alger med hjem, så du selv kan opleve det fantastiske fænomen, hvor mikroalger lyser i mørket.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Kristian Ejlsted, Allumen IVS
#bdd72e 05
15:00 til 15:45
Børn gror i natur
Workshop
Lokale: Eventgården (udeområde)
Karen Præstegaard Hendriksen, Friluftsrådet

Friluftsrådet og Center for Børn og Natur har det seneste år involveret foreninger, skoler, dagtilbud og familier til at komme med deres bud på hvilke naturaktiviteter, der er need to have i det gode børneliv. Alle ideerne er nu samlet i en naturaktivitetskanon for børn, som danner udgangspunkt for denne workshop. For børn bliver større i naturen. Deres horisont udvider sig, de får uglet hår, jord på knæene og tillid til sig selv og verden. Desværre kommer børn mindre og mindre ud i naturen. Den udvikling skal vi vende, og du kan være med.

Målgruppe Grundskole
Oplægsholdere: Karen Præstegaard Hendriksen, Friluftsrådet
#bdd72e 05
15:00 til 15:45
Verdensmål.nu
Workshop
Lokale: Restauranten
Ole Haubo Christensen, VIA CFU

Hvordan tackler man i skolen bæredygtighed, klimaudfordringer og et sundere liv for alle her og i den 3. verden, og hvordan kan vi alle gøre en forskel? Boost din undervisning om FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Du vil prøve kræfter med det nye, gratis multimodale læremiddel til naturfagene, hvor vi dykker ned i udvalgte dele af materialet målrettet indskolingen og mellemtrinnet. Arbejdsforslagene lægger op til, at eleverne skal udvikle handlekompetence gennem faglig viden og indsigt. Læs mere, og bestil gratis klassesæt af elevbøgerne på verdensmål.nu og dr.dk/verdensmål.

Målgruppe Grundskole
Oplægsholdere: Ole Haubo Christensen, VIA CFU | Maiken Rahbek Thyssen, verdensmål.nu
#bdd72e 05
16:15 til 17:00
Fermenter - kraut, kimchi og kombucha
Workshop
Lokale: C2
Anna Klöcker Jepsen, Utterslev Skole

Bliv klar til at fermentere med dine elever i madkundskab, biologi og natur/teknologi. På denne workshop kommer du tæt på mikrobiologien og de kemiske processer der sker, når vi manipulerer med maden. Der er desuden fokus at lære eleverne nye faglige begreber og metoder som begrebskort, der danner den røde tråd gennem hele forløbet.

På workshoppen laves sauerkraut, og du vil smage på forskellige fermenterede produkter som fx kimchi, kombucha og surdejshvedebrød. Med dig hjem får du egne produkter samt færdigt undervisningsforløb.

Fermentering dækker over forskellige ældgamle konserveringsmetoder, som er kontrolleret forrådnelse. Her optimeres forholdene for de mikroorganismer, fx mælkesyrebakterier, som står for fermenteringen. Det er væsentligt at kende de optimale...

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Anna Klöcker Jepsen, Utterslev Skole
#bdd72e 05
16:15 til 17:00
Didaktik til innovation, bæredygtighed og FN’s verdensmål
Workshop
Lokale: Restauranten
Søren Peter Dalby Andersen, KlimaZirkus - Building Workshop

Du vil blive præsenteret for en didaktik, som kan anvendes i forbindelse med undervisning i bæredygtighed, FN’s verdensmål, innovation, engineering og andre iterative processer. Du kan finde de didaktiske grundtanker her.

Målet med workshoppen er at flytte innovationsundervisningens fokus fra produktion af et produkt til udvikling af elevernes innovative kompetencer. Dette gøres med en didaktisk ramme, som adresserer FN’s verdensmål og bæredygtighed.   

Du kan se eksempler på diverse undervisningsforløb på www.klimazirkus.com

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Søren Peter Dalby Andersen, KlimaZirkus - Building Workshop | Peter Claudell, KlimaZirkus - Building Workshop

Onsdag 3. april

#bdd72e 05
10:15 til 12:00
Smag på VILD MAD med naturvejlederne
Workshop
Lokale: Eventgården (udeområde)
Naturvejleder Leif Sørensen, Trente Mølle Naturskole

Smag på naturens spisekammer, og tilbered frokosten over bål. Få masser af hands on-oplevelser, praktisk erfaring med 'Vild mad' og inspiration til udeskole som metode på tværs af fag og klassetrin.

På denne workshop bliver du præsenteret for 'Vild mad', et af naturvejledernes store projekter, og du får lov til at få fingrene i det. Du får ideer til, hvordan din undervisning kan styrkes ved hjælp af en af de 350 naturvejledere, som dagligt arbejder for at åbne naturen op for bl.a. skoler over hele landet.

Inkl. frokost

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen, Pædagoguddannelsen
Oplægsholdere: Naturvejleder Leif Sørensen, Trente Mølle Naturskole | Mads Ellegaard Larsen, Ishøj Naturcenter
#bdd72e 05
10:15 til 11:00
På tværs af FN’s verdensmål
Oplæg
Lokale: Restauranten
Gry Lottrup Jyde, København ZOO

Med udgangspunkt i praksiserfaringer giver oplægget inspiration til, hvordan du i din undervisning med få konkrete elementer kan arbejde på tværs af FN’s verdensmål, både lokalt og globalt. Hør om, hvordan et samarbejde mellem to eksterne læringsmiljøer skaber sammenhæng mellem FN’s verdensmål, kål og næsehorn og samtidig synliggør, hvordan den enkelte elev kan arbejde for en bæredygtig udvikling.

Målgruppe Førskole, Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Gry Lottrup Jyde, København ZOO | Martin Keller, Verdensmålskonsulent, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Københavns Kommune | Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO
#bdd72e 05
11:15 til 12:00
Elevdrevet klimaaktion
Workshop
Lokale: Restauranten
Michael Stender, Sønderborg Kommune

Mange taler om klimaet, men hvem gør noget ved det? Med læringsrelevante aktioner kan dine elever blive venner med klimaet og finde de lokale muligheder for at reducere skolens CO2-aftryk. Er det skoletransporten, der kan omlægges, er det vandforbruget, der kan reduceres, er det affaldet, som kan gøres mere genanvendeligt, eller energiforbruget, der kan optimeres? Der er mange muligheder, og adfærd og vaner spiller en stor rolle.

Temaet kan virke kendt, men er I klar til at gå all in, eller bliver det ved de gode intentioner? Du får inspiration til at gøre eleverne til drivere for reducering af skolens CO2-aftryk. Med dig hjem får du gode ideer til at reducere skolens energi- vand- og ressourceforbrug. Eleverne lærer andre elever gode energivaner, og...

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Michael Stender, Sønderborg Kommune | Rolf Pedersen, Nybøl Skole
#bdd72e 05
12:00 til 13:45
Grøn læring i den kulinariske skolehave
Oplæg
Lokale: Eventgården (udeområde)
Sally Nordlund Andersen, Haver Til Maver

Den mad, vi spiser, har en stor indflydelse på klimaet, og en grønnere fremtid kræver, at vi spiser mindre kød og flere planter. Det kræver, at dine elever får mod og viden, der gør, at de tør kaste sig ud i grøntsagsdyrkning og plantebaseret madlavning. I denne hands on-workshop tilbereder vi og spiser frokosten udendørs. Du får praktiske eksempler på, hvordan du kan kombinere naturfagene med madkundskab. Du vil gå fra oplægget med nye ideer til at kombinere teori og praksis om skolehave.

Inkl. frokost

Målgruppe Førskole, Grundskole, Læreruddannelsen, Pædagoguddannelsen, Anden videregående uddannelse
Oplægsholdere: Sally Nordlund Andersen, Haver Til Maver
#bdd72e 05
13:00 til 13:45
Bæredygtighed i børnehaven
Oplæg
Lokale: Restauranten
Thorleif Frøkjær, lektor, Københavns Professionshøjskole

Her får du ideer fra den aktuelle børnehavepædagogik til at sætte fokus på bæredygtighed og tage nye initiativer for at udvikle et bæredygtigt miljø i den enkelte børnehave. 

Med den nye pædagogiske læreplan for dagtilbudene er der bl.a. kommet øget fokus på nysgerrighed. Når det pædagogiske personale arbejder målrettet med børnenes læring om bæredygtighed, skal den pædagogiske tilgang være baseret på en legende og eksperimenterende tilgang, for at læringens indhold og form giver mening for børnene.

Målgruppe Førskole
Oplægsholdere: Thorleif Frøkjær, lektor, Københavns Professionshøjskole
#bdd72e 05
14:00 til 14:45
Når børnene mister forbindelsen med den vilde natur
Oplæg
Lokale: C8
Mariella Harpelunde Jensen, Dansk Hulebygs Hulebyggerlaboratorium

Hør om hulebyggeri og børns oplevelser i naturen. Er det virkelig rigtigt, at naturen kan noget? Eller er vores opfattelse af naturen, som et særligt vigtigt rum et historisk levn fra en tid, hvor kunstnerne benyttede naturen som deres inspiration og skabte stærke fortællinger som 'Vinden i piletræerne, 'Ronja Røverdatter' osv., som vi voksne ikke kan slippe.

I oplægget fokuseres der på, om det overhovedet er relevant at introducere tidens børn til den vilde natur og dens dyr, insekter og fugle som noget særligt vigtigt, når virkeligheden er, at den vilde natur ikke længere er en del af børnenes liv. Børn færdes sjældent i vild natur, 50 % af alle pattedyrs arter i Danmark er truet af udryddelse pga. kvælstoftudledning, pesticider, forandringer i den samlede arealudnyttelse...

Målgruppe Førskole, Grundskole
Oplægsholdere: Mariella Harpelunde Jensen, Dansk Hulebygs Hulebyggerlaboratorium
#bdd72e 05
14:00 til 14:45
Regnskov og/eller palmeolie?
Oplæg
Lokale: Restauranten
Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO

Oplægget tager udgangspunkt i en nyproduceret undervisningsfilm og arbejdsark, der beskæftiger sig med den tropiske regnskov og palmeolieproduktion. Det overordnede mål med forløbet er at øge kendskabet til regnskoven og de dertilhørende problemstillinger som fx bæredygtighed, samfundsdebat, klima og menneskets påvirkning på naturen. Materialet indeholder bl.a. case-arbejde og forsøg.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Louise Nordbjerg, Skoletjenesten København ZOO | Julia Suhr, København ZOO