Gå til hovedindhold

Naturvidenskabsfestivalen har i 2019 temaet vand. Var der ikke vand, var der ikke liv. Vand findes alle vegne. Vand former landet og bestemmer, hvor floder skal flyde og byer opstå. Vand transporterer mennesker, dyr og planter til hele kloden. Vand er en livgiver, men også en dræber.

Vandets Hemmeligheder udfoldes under de fire emner Liv, Miljø, Energi og Egenskaber samt Myter og Historier. Gennem hands-on workshops og oplæg bliver du klogere på aktiviteter og undervisningsforløb, du kan bruge i uge 39 eller i din daglige praksis. 

 
ARRANGØR:

 

Tirsdag 2. april

#ffc30c 02
11:15 til 12:00
Bag om årets festivaltema - Vandets Hemmeligheder
Oplæg
Lokale: C1
Pernille Vils, Astra

Find ud af, hvad der gemmer sig bag temaet for årets Naturvidenskabsfestival, og få inspiration og undervisningsforløb til din festival. Derudover præsenterer Astra de forskellige aktiviteter tilknyttet festivalen - Masseeksperimentet, Testoteket, Videnskaben på Besøg, Festivalpuljen m.fl. Alt i alt får du som underviser masser af inspiration til at arbejde med vand i uge 39.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Pernille Vils, Astra | Lene Christensen, Astra
#ffc30c 02
11:15 til 13:00
Hovedet i Havet
Workshop
Lokale: C2
Signe Brokjær, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Få indblik i ‘Hovedet i Havet’, som Aarhus Universitet står bag, og som er særligt målrettet 7. - 9. klasse. Deltagerne vil få mulighed for hands-on at afprøve flere eksperimenter fra de spændende tværfaglige undervisningsforløb. Alle forløb er udarbejdet efter de fællesfaglige fokusområder. Kom og hør om alle de spændende muligheder, som projektet byder på.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Signe Brokjær, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet | Mads Lundgren Bendixen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
#ffc30c 02
12:15 til 13:00
Naturvidenskabsfestival for begyndere og let øvede
Workshop
Lokale: C1
Christian Riedel, Skovvejen skole

Det skal være sjovt at arrangere og gennemføre en festival. På workshoppen får deltagerne al den viden og inspiration, der skal til for at få lyst til og mod på at lave en naturfagsfestival på deres skole. Oplægsholderen har fire festivaler bag sig og fortæller også om det løft, det giver at være arrangør, og al den taknemmelighed, man oplever undervejs.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Christian Riedel, Skovvejen skole
#ffc30c 02
14:00 til 15:45
Testotekforsøg til årets festivaltema
Workshop
Lokale: C1
Lene Christensen, Astra

Oplev to nyudviklede og spektakulære forsøg 'Lygtefiskens hemmelighed' og 'Aristoteles lygte', skræddersyet til årets festivaltema ‘Vandets hemmeligheder’. Søren og Kasper kommer og afprøver eksperimenterne, som I også får lov at prøve i praksis. Få et overblik alle eksperimenterne på Testoteket, du kan benytte til temaet. Endelig præsenteres Testotekets to nye tiltag målrettet Fællesfaglige Fokusområder og ungdomsuddannelserne.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Lene Christensen, Astra | Søren Storm | Kasper Berthelsen
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Indskolingsforløb: Livet i vandet (del 1 - naturfaglig)
Workshop
Lokale: C2
Pernille Haugaard Jensen, Naturcenter Amager Strand, Skoletjenesten

Hvad er vand, og hvorfor spiller vand så stor en rolle for alt liv omkring os? På denne workshop sætter Naturcenter Amager Strand fokus på forsøg, undervisning, materialer og didaktik til 1. - 3. klasse. Forløbet er udviklet tværfagligt, således at der findes et tilsvarende forløb med fokus på kristendommens myter og historier om vand.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Pernille Haugaard Jensen, Naturcenter Amager Strand, Skoletjenesten | Benny Mosgaard, Naturcenter Amager Strand
#ffc30c 02
15:00 til 15:45
Indskolingsforløb: Livet i vandet (del 2 - myter og historier)
Workshop
Lokale: C2
Lea Hasselager, Folkekirkens Skoletjeneste

Vand spiller en stor rolle i kristendommen og har givet anledning til nogle af de mest fantastiske historier fra biblen. Men hvordan spiller den religiøse tilgang sammen med den naturvidenskabelige? Det giver Naturcenter Amager Strand sammen med Folkekirkens Skoletjeneste her et spændende bud på. Bliv inspireret til en ny måde at opleve verden omkring os på.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Lea Hasselager, Folkekirkens Skoletjeneste | Charlotte Hitzner, Folkekirkens Skoletjeneste
#ffc30c 02
16:15 til 17:00
Opdag havet - WWF dykker under overfladen
Workshop
Lokale: C1
Jakob Bredsdorff Fredriksen, WWF Verdensnaturfonden

Kom og få en kort introduktion til frit tilgængelige undervisningsmaterialer om havbiologi, og prøv selv praktiske øvelser, som kan bruges i undervisningen. Vælg selv, om du vil dissekere havdyr, mikroskopere plankton eller arbejde med øvelser om klimaforandringer og meget andet. Materialet er udviklet til gymnasielærere, men vil også kunne bruges af andre.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Jakob Bredsdorff Fredriksen, WWF Verdensnaturfonden | Anne Sofie Berendt, WWF
#ffc30c 02
16:15 til 17:00
Engineering-forløb til årets festival
Workshop
Lokale: C8
Esben Eriksen, Astra

Vil du udfolde årets festivaltema i et engineering-forløb? Astra har skabt et undervisningsforløb, der passer til de fællesfaglige fokusområder, og som kan udfolde sig som en del af 'Vandets hemmeligheder'. På workshoppen vil du blive præsenteret for aktiviteter tilknyttet undervisningsforløbet og introduceret til engineering i undervisningen.

Målgruppe Førskole, Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Esben Eriksen, Astra | Signe Ammitzbøll, Astra

Onsdag 3. april

#ffc30c 02
10:15 til 11:00
Masseeksperiment 2019: Plastforurening i vand
Workshop
Lokale: C1
Lene Christensen, Astra

Vær med til verdens første nationale kortlægning af plastforurening. I årets Masseeksperiment skal vi sammen undersøge, hvor i Danmark der findes plastaffald, hvilke typer af plastaffald der findes og hvilke polymerer plastaffaldet består af.

Mød den ene af forskerne fra MarinePlast, det danske forskningscenter som Masseeksperimentet laves sammen med. Vi tager jer gennem eksperimentets undersøgelser, og I får den første grundlæggende viden om plastforurening - hvad er de reelle problemer? Vi afliver eller bekræfter de ti største 'myter' om plastforurening.

Kilderne til plastforurening i vand er mange - det kan være fra private husholdninger, industrien, og når vi som forbrugere smider plastaffald fra os i naturen. Men vi har ikke tilstrækkelig viden...

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Lene Christensen, Astra | Kristian Syberg, MarinePlastic
#ffc30c 02
10:15 til 12:00
Vand-vittige ideer på alle trin 0-18 år
Workshop
Lokale: C2
Dorthe Adamsen, Tårnby Kommune, Sciencegruppe

Vand skaber begejstring hos børne og unge i alle aldre - lige fra børnehaven over folkeskole til gymnasiet. I dette oplæg introducerer Tårnby Kommune deres fascinerende tilgang og samarbejde, der bygger på en grundlæggende glæde ved og forundring over vand. Undervejs gives indspark til naturvidenskabelig læring og eksperimenteren på tværs af overgange og faggrupper, og deltagerne prøver selv nogle af aktiviteterne.

Målgruppe Førskole, Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Dorthe Adamsen, Tårnby Kommune, Sciencegruppe | Tina Buur, Skottegårdsskolen | Klaus Østergaard, Nordregårdsskolen | Maria Bruun-Jensen, Pilegårdsskolen | Lykke-Lise Stæhr Michelsen, Børnehuset Brønderslev Allé 1-3 | Jannie Hansen, Børnehaven Gl. Kirkevej 128 | Christina Olsen og Jesper Chetronoch Faber, Børnehuset Vægterparken | Ingelise Drozd Lund, Tårnby Gymnasium | Jørgen Swartz, Ørestad Gymnasium | Rikke Mortensen og Lærke Haupt, Naturskolen | Rikke Maria Nielsen, Den Blå Planet
#ffc30c 02
11:15 til 12:00
En sårbar verden - koralrev i undervisningen
Oplæg
Lokale: C1
Marianne Juhl, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium

Koralrevene og deres problemer har fyldt i nyhederne i mange år, men hvordan vender man følelsen af dommedagsprofeti til viden og handlekraft hos sine elever? Hør om koral-forløbet, der tilbydes skoleklasser på Den Blå Planet, få inspiration til øvelser, der kan indgå i din undervisning, og deltag i videreudviklingen af materiale.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Marianne Juhl, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium
#ffc30c 02
13:00 til 13:45
Skolehaver under vandet
Oplæg
Lokale: C1
Bodil Sofie Espersen, Maritime Nyttehaver

Maritime Nyttehaver tror på, at fremtiden er blå. Derfor dyrker de tang, muslinger og østers i havnen. De drømmer om flere bæredygtige råvarer og et sundt havmiljø. Siden 2015 har de drevet en skoletjeneste for at involvere elever i produktionen, maden og vandet omkring deres havhaver. Nu vil de gerne hjælpe skoler over hele landet med selv at komme igang. Få inspiration og konkret viden om blå produktion.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Bodil Sofie Espersen, Maritime Nyttehaver
#ffc30c 02
13:00 til 13:45
Vandets hemmeligheder på Månen
Oplæg
Lokale: C2
Christina Toldbod, Dansk Selskab for Rumfartsforskning

Mød Dansk Selskab for Rumfartsforskning, der giver inspiration til, hvordan lærere kan bruge Månen og rummet mere generelt i naturfagsundervisningen og specifikt under årets festival. For der findes masser af vand på vores Måne - men hvad kan vi bruge det til? Undervejs vil deltagerne få indblik i ESA's Moon Camp Challenge og andre nye, spændende skolerettede tiltag.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Christina Toldbod, Dansk Selskab for Rumfartsforskning
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Spildevand, miljø og bæredygtig energi
Workshop
Lokale: C1
Kristian Mandrup Poulsen, BIOFOS / KloakLab

Bliv inspireret til at bruge spildevand i undervisningen. BIOFOS’ skoletjeneste KloakLab vil præsentere gode eksempler på, hvordan vand og spildevand kan bruges til at styrke samarbejdet mellem biologi, geografi og fysik/kemi. Samtidig kan undervisningen lægge op til at besøge en lokal forsyningsvirksomhed. På den måde kan alle få inspiration til at koble skolens naturfagsundervisning med den virkelige verden.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Kristian Mandrup Poulsen, BIOFOS / KloakLab
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Undervandsdroner - når overfladen brydes
Workshop
Lokale: C2
Kasper Gaardhøje, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium

Den Blå Planet viser, hvordan moderne teknologi kan bryde grænser for naturfaglige observationer. Med udgangspunkt i et nyt undervisningsforløb vises, hvordan elever kan bruge undervandsdroner til at åbenbare livet under bølgerne - flora, fauna og alger. Teknologien vil undervejs blive demonstreret direkte fra Den Blå Planet. 

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen, Anden videregående uddannelse
Oplægsholdere: Kasper Gaardhøje, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium | Rikke Maria Nielsen, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium | Marianne Juhl, Den Blå Planet - Danmarks Akvarium