Gå til hovedindhold

Naturvidenskabsfestivals tema for 2020 handler om store opdagelser – og om de store opdagere. Hvem er de heltinder og helte, som står bag opdagelsen af radioaktivitet, jordens kerne eller arternes oprindelse? Hvordan gjorde de opdagelserne? Og hvordan arbejder opdagere i dag?

Årets festivaltema markerer samtidig, at det i 2020 er 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Temaet sætter fokus på de sidste nye fund, og hvilken forskel opdagelserne har gjort for vores liv og for naturen. Gennem workshops og oplæg bliver du klogere på aktiviteter og undervisningsforløb, som du kan bruge til planlægning af din egen Naturvidenskabsfestival i uge 39 eller i din daglige praksis.  

 
ARRANGØR:

 

Onsdag 18. marts

#ffc30c 02
11:15 til 13:00
Testoteket - nu med fokus på teknologi og variable
Workshop
Lokale: C1

Forsøgsportalen testoteket.dk præsenterer nu endnu flere forsøg til ungdomsuddannelser, udskoling og mellemtrinnet. Prøv nogle af de nye forsøg og få indblik i teknologien i forsøgene. Hør også om, hvordan du kan implementere frihedsgrader i undervisningen og styrke elevernes arbejde med variable.

Målgruppe Grundskole, EUD, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Lene Christensen, Astra | Søren Storm, Undervisningsfysik | Kasper Berthelsen, Gribskov Gymnasium
#ffc30c 02
11:15 til 12:00
Naturvidenskabsfestival for begyndere
Oplæg
Lokale: C2

Alle skoler inviteres til at arrangere deres egen lokale Naturvidenskabsfestival! Få overblik over, hvad Astra tilbyder til lærere og fagteams, der vil arrangere Naturvidenskabsfestival. Og hør om, hvordan lærere fra Sølystskolen helt konkret planlægger og afholder en naturfagsdag for hele skolen som en del af Naturvidenskabsfestivalen.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Mette Mellerup, Sølystskolen, Silkeborg | Pernille Vils Rasmussen, Naturvidenskabsfestival - Astra
#ffc30c 02
11:15 til 12:00
Elektromagnetisme på mellemtrinnet
Workshop
Lokale: C5

I 2020 fejrer vi, at det er 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Astra er klar med et helt nyt undervisningsmateriale om emnet til mellemtrinnet. Kom og hør, hvordan du kan sammensætte elementerne, så de passer ind i din undervisningsplan og afprøv udvalgte aktiviteter.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Ea Eskildsen, Astra | Esben Eriksen, Astra | Lisbeth Vive, Astra
#ffc30c 02
12:15 til 13:00
Inge Lehmann og "rejsen" til Jordens indre
Oplæg
Lokale: C2

I dag ved nærmest enhver elev, at Jorden har en fast indre kerne, der er omsluttet af den flydende ydre kerne. Men de færreste ved, at det var danskeren Inge Lehmann, der ”opdagede” den faste indre kerne! Hør om Inge Lehmann og få en historisk indgangsvinkel til det undersøgende arbejde samt forslag til værktøjer, du kan arbejde med i din undervisning i udskolingen og gymnasiet.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Klaus B. K. Arildslund, Fredensborg Skole
#ffc30c 02
12:15 til 13:00
Elektromagnetisme i udskolingen
Workshop
Lokale: C5

I 2020 fejrer vi, at det er 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Astra er klar med et helt nyt undervisningsmateriale om emnet til udskolingen. Kom og hør, hvordan du kan sammensætte elementerne, så de passer ind i din undervisningsplan og afprøv udvalgte aktiviteter.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Ea Eskildsen, Astra | Suzie Auener, Astra | Lisbeth Vive, Astra
#ffc30c 02
14:00 til 15:45
Masseeksperiment 2020: Indeklima og trivsel hos elever
Workshop
Lokale: C1

Et Masseeksperiment hvor eleverne indsamler data til glæde for dem selv - og giver dem en stemme i forhold til handling på indeklimaproblemtikken.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen, Anden videregående uddannelse
Oplægsholdere: Geo Clausen, DTU | Jørn Toftum, DTU | Lene Christensen, Astra
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Den største geograf du aldrig har hørt om
Oplæg
Lokale: C2

Hvem foretog de første videnskabelige opmålinger af Jorden? Hvem forbandt tidevandet med Månen? Og hvem var den første fra Middelhavsområdet til at skrive om Europas nordlige udkant? Svaret er Pytheas fra Massalia. Få begge historierne om Pytheas og idéer til, hvordan denne viden kan anvendes i den praktiske undervisning i udskolingen og gymnasiet.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Søren Skriver Tillisch, Atheneskolen
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Oplev 1700-tallets teorier om kemi
Oplæg
Lokale: C6

Med simple eksperimenter fører oplægsholder Peter Norrild tilhørerne tilbage til 1700-tallets begrebsverden, fagsprog og til tankerne om det brændbares princip (phlogiston). Opgøret med tanken om phlogiston og accepten af grundstofteorien tog næsten 15 år. Oplægget giver lærere i udskolingen og gymnasiet indblik i, hvordan man dengang beskrev stoffer og stofomdannelser.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen, Anden videregående uddannelse
Oplægsholdere: Peter Norrild, Alinea - forfatter, fhv. seminarierektor
#ffc30c 02
15:00 til 15:45
Ole Rømer og lysets hastighed
Oplæg
Lokale: C2

I 1676 opdager den danske astronom Ole Rømer en af historiens store opdagelser: At lyset har en endelig hastighed. Hør om Ole Rømer og hans opdagelse - og hvilken enorm betydning den har haft for fysikkens historie. Få konkrete ideer til, hvordan denne hastighed kan måles på forskellige måder i klasseværelset; med bl.a. lasere, mikrobølger og chokolade! 

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Lars Occhionero, Kroppedal Museum
#ffc30c 02
15:00 til 15:45
Naturvidenskabsfestival i storskala
Workshop
Lokale: Lokale 7 + 8

Over hele landet inviterer ungdomsuddannelser, kommuner, professionshøjskoler og eksterne læringsmiljøer til naturvidenskabsfestival i storskala for lokale elever og lærere. Vær med til en workshop, hvor du kan dele dine egne erfaringer og høre om andres succes'er og benspænd. Målet med sessionen er også, at alle går hjem med nye kontakter, så videndelingen kan fortsætte efter Big Bang.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen, Pædagoguddannelsen, Anden videregående uddannelse
Oplægsholdere: Elzebeth Wøhlk, Astra | Ole Kronvald, Astra | Ea Eskildsen, Astra | Pernille Vils Rasmussen, Astra
#ffc30c 02
16:15 til 17:00
H.C. Ørsted i dagtilbud og indskolingen
Workshop
Lokale: C1

Oplev materialet 'H.C. Ørsted i børnehøjde', der er udviklet med det formål, at man, allerede i dagtilbud og indskoling, kan give børn en oplevelse af naturvidenskab som et menneskeligt og kulturelt forehavende. Lær om fortællingens hovedpersoner og deres indbyrdes relationer, hør om det pædagogiske og fagdidaktiske grundlag og prøv konkrete praktiske aktiviteter fra materialet.

Målgruppe Dagtilbud, Grundskole, Læreruddannelsen, Pædagoguddannelsen
Oplægsholdere: Claus Michelsen, Laboratorium for Sammenhængede Uddannelse og Læring, SDU | Eline-Rebecca Michelsen Steffensen, Børnehuset Tænkehatten
#ffc30c 02
16:15 til 17:00
Vores mørke univers
Oplæg
Lokale: C2

Hvorfor udvider universet sig? Hvad er mørkt stof? Hvordan ser et sort hul ud? Vi har observeret himmelrummet i flere århundreder, alligevel ved vi kun meget lidt om det univers, vi lever i. Bliv fagligt opdateret indenfor astronomi og astrofysik, hør mere om, hvad vi (ikke) ved i dag og hvordan nye opdagelser kan gøre os klogere på vores mørke univers.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Cecilie Sand Nørholm, Tycho Brahe Planetarium
#ffc30c 02
16:15 til 17:00
Leg med elektronik på mellemtrinnet
Workshop
Lokale: Lokale 6

I denne workshop er du til optagelsesprøve som elektriker på en mission til Mars. Du skal sammen med en makker gennemføre 10 øvelser i elektronik som kræver samarbejde, kreativitet, hurtighed og koncentration. For hver øvelse modtager du en del af adgangskoden til rumskibet, og du skal sammen med hele holdet knække koden og komme ombord på skibet.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Matilda Tjelldén, Science Camp Aarhus

Torsdag 19. marts

#ffc30c 02
10:15 til 12:00
Fællesfagligt undervisningsforløb om plast
Workshop
Lokale: C1

Plast er den moderne verdens store opfindelse og et fantastisk materiale. Samtidig er plastforurening en af de største miljøudfordringer, vi står overfor. Vi præsenterer et fællesfagligt undervisningsforløb om plastforurening, hvor de nye krav fra læseplanerne er implementeret. Få faglige input til plastproblematikken og prøv aktiviteter fra forløbet.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Lene Christensen, Astra | Signe Brokjær, Hovedet i Havet, Aarhus Universitet | Mads Bendixen, Hovedet i Havet, Aarhus Universitet
#ffc30c 02
10:15 til 11:00
Naturvidenskabsfestival for hele skolen hele ugen
Oplæg
Lokale: C2

Brug Naturvidenskabsfestival som ramme for en naturfaglig emneuge for hele skolen. Hør om, hvordan og hvorfor Trekløverskolen helt konkret planlægger og gennemfører en festivaluge for hele skolen, og få overblik over, hvad Astra tilbyder skoler, der vil arrangere Naturvidenskabsfestival.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Pernille Vils Rasmussen, Astra | Ulla Margrethe Siglev, Trekløverskolen | Michelle Danielsen, Trekløverskolen
#ffc30c 02
10:15 til 12:00
Byg et tågekammer og opdag den kosmiske stråling
Workshop
Lokale: Lokale 6

Lær at bygge et tågekammer og find spor fra supernovaer og soludbrud med dine elever i udskoling og på ungdomsuddannelserne. Vi indvier dig i tågekammerets hemmeligheder, hvordan du kan bruge det i din undervisning og hvilke store opdagelser, det er blevet brugt til siden det så dagens lys i 1895.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser
Oplægsholdere: Mads Kring, Planetarium | Cecilie Sand Nørholm, Planetarium
#ffc30c 02
11:15 til 12:00
Styrk din kommunes naturfaglige kultur gennem events
Oplæg
Lokale: C2

En event, som for eksempel Naturvidenskabsfestival, kan anvendes som motor for at skabe og vedligeholde naturfaglige kulturer. Inge Christensen, som er kommunal naturfagskoordinator og naturvejleder, modtog i 2019 Naturvidenskabsfestivals pris 'Årets Arrangør 2019'. Hør om hendes erfaringer med at anvende Naturvidenskabsfestival strategisk i Albertslund og Glostrup kommuner.

Målgruppe Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Ea Eskildsen, Astra | Inge Christensen, Vestskovens Naturcenter
#ffc30c 02
13:00 til 14:45
Læring med sæbe fra 0-18 år
Workshop
Lokale: C1

Vær med til at skabe forundring og læring for alle børn fra vuggestue, børnehave, folkeskole til ungdomsuddannelse med en stor opdagelse, vi alle bruger: SÆBE! Prøv konkrete forsøg med sæbe på mange faglige niveauer. Få også Sciencegruppen i Tårnbys bud på, hvordan man med Naturvidenskabsfestival kan arbejde med naturfaglig læring på tværs af dagtilbud og uddannelser fra 0-18 år.

Målgruppe Dagtilbud, Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Læreruddannelsen, Pædagoguddannelsen
Oplægsholdere: Dorthe Adamsen, Tårnby Kommune | Tina Buur, Skottegårdsskolen | Maria Bruun-Jensen, Pilegårdsskolen | Klaus Østergaard, Nordregårdsskolen | Christina Albarts, Tårnbygårdsskolen | August Mandal, Kastrupgårdsskolen | Lykke-lise Stæhr Michelsen, Børnehuset Brønderslev Alle | Jannie Hansen, Børnehaven Gl. Kirkevej 128 | Christina Olsen, Vuggestuen Stavlundvej | Ingelise Drozd Lund, Tårnby Gymnasium | Jørgen Swartz, Ørestad Gymnasium | Rikke Mortensen og Lærke Haupt, Tårnby Naturskole
#ffc30c 02
13:00 til 13:45
Alfred Wegener og den levende Jord
Oplæg
Lokale: C2

Vi alle har hørt om jordskælv og tsunamier. Men hvorfor opstår de og hvorfor kun nogle steder i verden? Hvad troede man før i tiden, og hvordan er vi nået frem til den viden, vi har i dag? Vi skylder Alfred Wegener en stor tak for det! Oplægget giver en historisk indgangsvinkel og inspiration til undersøgende arbejde i udskolingen, hvilket der gives konkrete eksempler på.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Klaus B.K. Arildslund, Fredensborg Skole
#ffc30c 02
13:00 til 14:45
Hovedet i Havet: Store opdagelser under havets overflade
Workshop
Lokale: C5

Vi zoomer i denne workshop ind på en af de største naturvidenskabelige opdagelser, der er blevet gjort under havets overflade i de senere år. Oplev den nye marin undervisningsplatform fra Hovedet i Havet. Få fingrene i forskningen og få redskaber til at bringe havforskningen ind i undervisningen på mellemtrinnet og i udskolingen.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Signe Brokjær, Hovedet i Havet, Aarhus Universitet | Mads Bendixen, Hovedet i Havet, Aarhus Universitet
#ffc30c 02
14:00 til 14:45
Autentisk modellering med historisk perspektiv
Oplæg
Lokale: C2

Dagligt ser vi resultatet af den verdenskendte meteorolog Jacob Bjerknes forskning, når vi i vejrudsigter møder den kendte lavtryksmodel med dens fronter. Oplægget sætter det centrale naturfaglige begreb ”modellering” ind i en autentisk naturvidenskabelig ramme og giver inspiration til fællesfaglige forløb i udskolingens fysik- og geografiundervisning.

Målgruppe Grundskole, Læreruddannelsen
Oplægsholdere: Mogens Lerbech Jensen, Roskilde Ungdomsskole / PH Absalon