Præsentationer

På denne side kan du finde præsentationer, som oplægsholdere har delt med Big Bang-konferencen.

 

 
  • Vælg spor

  • Sorter

  • Vælg årstal

  • Nustil søgning
Hvordan er man egentlig en god elev i naturfag?
- Katia Bill Nielsen

2025

 
 

Forskning har vist, at elever bliver mindre interesserede og mindre positivt stemte for naturfag op gennem folkeskolen. Bl.a. er tidlige oplevelser med naturfag vigtige for senere uddannelses- og karrierevalg. I SCOPE har vi interviewet elever fra 6. klasse og undersøgt deres syn på natur/teknologi, og hvad de mener, der skal til for at være god til det. At man skal være stille og koncentreret, være interesseret, og at det var uklart, var alle tematikker, der gik igen i børnenes svar. Med begreberne science-kapital og felt ser vi nærmere på, hvilket fag eleverne oplever at møde, og hvilke ressourcer de oplever som relevante for at kunne klare sig godt.

Mit, Dit & Alles Fossil
- Thomas Bang Holm

2025

 
 

De danske fossiler og deres betydning for vores forståelse af fortiden, nutiden og fremtiden

Hent præsentation

Links:

 
 
 
 
Hvordan måler man lysets hastighed?
- Lars Occhionero

2025

 
 

I 1676 målte Ole Rømer det hurtigste i universet: lyset. Men hvordan gør eleverne ham det efter i et klasseværelse? Med chokolade og en mikrobølgeovn!

Generativ AI som sparringspartner i fysik- og matematikundervisningen
- Jesper Bruun

2025

 
 

Dette er en pdf-version af de slides jeg brugte til workshoppen. Workshoppen handlede om at bruge generativ AI som sparringspartner i fysik- og matematikundervisning. Målet var, at deltagerne fik hands-on erfaring med eksisterende pædagogiske bots, kom i gang med udvikle deres egne bots og diskuterede, hvordan AI kan tænkes at understøtte elevers læring af naturvidenskabelige fag. Hands-on-arbejdet blev til sidst koblet til Vygotskys begreber om internalisering og Zonen for Nærmeste Udvikling. Linket er til de materialer vi brugte i workshoppen; det vil sige de filer og prompts som jeg har brugt til at lave de pædagogiske botter. Du kan finde mine versioner af botterne på både Poe (se link) og OpenAIs ChatGPT side.

Kropslig astrofysik - Lær at bruge kroppen til at lave astrofysik-modeller
- Jesper Bruun

2025

 
 

Denne workshop handlede om at bruge kropslige simulationer til at modellere fysiske processer i stjernedannelse, hvor deltagerne agerede gasklumper i en molekylær sky. Vi lavede fire forskellige simulationer - som illustrerede forskellige aspekter af tyngdekraftens virkning. Formålet var at give en oplevelse af embodied cognition i fysikundervisning og vise, hvordan kropslige modeller kan understøtte forståelsen af komplekse astrofysiske fænomener.Linket er dels til det materiale vi brugte i workshoppen og dels til en lektionsplan og et arbejdsark. Det er ment til udskolingen, men skal nok bearbejdes af læreren for at blive tilpasset klassen.

Nysgerrige elever i indskolingen – for altid!
- Karen Mikkelsen

2025

 
 

Hvordan fastholder vi i skolen den nysgerrige og legende tilgang til læring, som børnene naturligt har i børnehaven? Engagement og nysgerrighed hos eleverne skal i fokus, når læringen og tænkningen skal indtage den plads, de fortjener. Deltagerne undersøgte læremidlet Sphero Indi.

Naturfagene støbt i beton
- Jannik Tovgaard-Olsen

2025

 
 

En uges undervisning om beton og struktøruddannelsen - i skolen, på byggepladsen og på erhvervsskolen - kogt ned til 90 minutter.

Virksomheder på spil i din naturvidenskabsfestival
- Kasper Vejlgaard

2025

 
 

Hvordan kan virksomhedssamarbejde berige din festival. Hvilke barrierer og motivationer er der i samarbejdet og hvordan etablerer og fastholder du samarbejdet med virksomheden.

Bæredygighed i makerspacet
- Kristian N. Hjuler

2025

 
 

Slides fra workshoppen omhandlende "Bæredygtighed i makerspacet"

Kreativitet på den undersøgenden måde
- Thomas Kryger Andersen

2025

 
 

Den kreative proces i naturfag

Når vi selv får lov! Lad elevernes nysgerrighed tage magten
- Helene Aakilde Lauridsen

2025

 
 

Opdag, hvordan nysgerrighed driver læring! Bliv inspireret til at skabe undersøgende undervisning, hvor eleverne aktivt udforsker deres viden. Er du klar til at forvandle din undervisning? Bliv inspireret til at skabe et undervisningsmiljø, hvor nysgerrighed blomstrer, og eleverne står i kø for at komme til time! Hør, hvordan vi engagerer eleverne gennem deres helt egne undersøgelser. Jeg deler konkrete metoder til planlægning og implementering, der fremmer en læringskultur, hvor eleverne selv driver deres læring. Hvordan jonglerer vi med skemalægning, bemanding, Fællesfaglige Forløb, pensum og den evige mangel på tid? Og hvad med fagligheden? Giver vi køb på den, når elevernes egne undersøgelser og hypoteser er i centrum? Alt dette kommer vi ind på i en fortælling om, hvordan vores dagligdag i udskolingen på Gåsetårnskolen er blevet en inspirerende rejse fyldt med elevers opdagelser og faglige forståelse.

Bruger du æstetik i din undervisning?
- Nana Quistgaard

2025

 
 

Bliv klogere på, hvad æstetiske læreprocesser er, hvordan du tilrettelægger dem, og hvorfor de går hånd i hånd med undersøgelsesbaseret undervisning. Vi præsenterer en model for design af en æstetisk oplevelse og giver eksempler på brug af modellen. Sidst i præsentationen findes en inspirationsliste over æstetiske aktiviteter i naturfagsundervisningen.

Links:

 
 
 
 
Virkelighedens gruppearbejde! Når elever gør en forskel i jeres lokale natur.
- Maria Rytter-Nielsen

2025

 
 

Citizen science-projektet DNA på FORKANT arbejder med at understøtte og forankre lokale samarbejder om problemstillinger i naturen. Vi giver eksempler på, hvordan gymnasieelever har arbejdet med undersøgelse af invasive arter for Miljøstyrelsen, hvordan lærerstuderende undersøger udbredelsen af løgfrø i Nordjylland og hvordan sælen er en konfliktart for fiskere i Limfjorden. På workshoppen arbejder du med identificering af lokale problemstillinger i dit nærområde samt hvilke mulige samarbejdspartnere, I kan arbejde med. Vi ser på styrker i de lokale samarbejder, både med virksomheder, frivillige foreninger og interesseorganisationer og arbejder med en simpel model til forankring og udvikling af samarbejdet og undersøgelserne.

Hvad er en art? Hvem er fætter til fisken? Hvordan sætter vi naturen i kasser?
- Maria Rytter-Nielsen

2025

 
 

Vær med til at arbejde med artsbegreber, bestemmelsesnøgler og taksonomi. I workshoppen arbejder vi med artsidentificering og præsenterer ny viden om, hvad der sker når elever får autentiske, naturhistoriske genstande og metoder i hænderne. Du vil arbejde hands-on med museumsgenstande og genstande, du selv kan finde omkring skolen. Vi leger Linné når vi ryster den store pose med arter og skaber nye måder at inddele naturen! Du får viden, inspiration og konkrete aktiviteter til din egen undervisning.

Praksisnære cases med hands-on-aktiviteter øger studerendes teknologiforståelse
- Henriette Lorenzen, Søren Frank Jørgensen og Marianne Ellegaard

2025

 
 

Cases fra hospitalspraksis og praktiske øvelser på bioanalytikeruddannelsen illustrerer, hvordan simple teknologier, abstrakte begreber og grundlæggende principper omsættes i undervisningen i teknologiforståelse. Med computational thinking som ramme præsenteres: 1) design af brugergrænseflader 2) simulation af kunstig intelligens og 3) algoritmedesign af arbejdsgange.

Regnskovsøkologi & tilpasninger – en sanselig tilgang
- Sam Bruun-Lund

2025

 
 

Hvordan kan vi gøre gymnasieelever nysgerrige på regnskovens økologi og tilpasninger? Brug regnskovens planter: Observer, mærk og duft erkendelserne!

Genetikken: Den usynlige biodiversitet
- Emma Emilie Andersen

2025

 
 

Genetisk diversitet er livets usynlige informationsbank, men ofte bliver den overset. Kom og bliv klogere på genetisk diversitet i din undervisning. Nyt gratis undervisningsværktøj: Midt i en biodiversitetskrise, hvor arter og økosystemer forsvinder i alarmerende tempo, er det essentielt, at vi husker biodiversitetens tredje, og lige så vigtige, element: Genetisk diversitet. Den genetiske diversitet er ikke noget, som man kan se, optælle eller vurdere med det blotte øje, men den fungerer som Jordens fundamentale informationsbank, der er med til at sikre arternes og økosystemernes modstandsdygtighed over for miljøændringer som klimaforandringer, sygdom eller landskabsændringer. Uden denne usynlige genetiske rigdom mister naturen evnen til at tilpasse sig. Deltag i oplægget, og kom hjem med en dybere forståelse af genetisk diversitet samt konkrete bud på, hvordan du kan undervise i genetisk diversitet vha. et nyt, gratis online værktøj.

Hvem sætter dagsordenen for STEM-uddannelse i Danmark?
- Maria Møller

2025

 
 

Det gør politisk rådgivende organisationer, ministerier, fonde, forskere, medier, eksperter og konsulenter. Men er det ok? Bliver du og dit team hørt? Internationale aktører opfordrer alle lande til at sigte efter at udvikle børn og unges STEM-kompetencer. Den offentlige og den private sektor fokuser også på STEM nationalt. Men hvordan skal du og dine kolleger imødekomme presset om flere børn og unge med STEM-kompetencer, når STEM ikke er rammesat i skolens styredokumenter? Og hvordan kan I forsøge at tilrettelægge og gennemføre undervisning med et STEM-fagligt fokus? Vi prøver at give et svar på disse problemstillinger.

Udforskning af generativ AI i grundskolen
- Melissa Hansen

2025

 
 

Bliv klogere på læringspotentialerne og udfordringerne ved brug af generativ AI i naturfagsundervisningen.

Links:

 
 
 
 
Generativ AI som sparringspartner i fysik- og matematikundervisningen
- Jesper Bruun

2025

 
 

Dette er en pdf-version af de slides jeg brugte til workshoppen. Workshoppen handlede om at bruge generativ AI som sparringspartner i fysik- og matematikundervisning. Målet var, at deltagerne fik hands-on erfaring med eksisterende pædagogiske bots, kom i gang med udvikle deres egne bots og diskuterede, hvordan AI kan tænkes at understøtte elevers læring af naturvidenskabelige fag. Hands-on-arbejdet blev til sidst koblet til Vygotskys begreber om internalisering og Zonen for Nærmeste Udvikling. Linket er til de materialer vi brugte i workshoppen; det vil sige de filer og prompts som jeg har brugt til at lave de pædagogiske botter. Du kan finde mine versioner af botterne på både Poe (se link) og OpenAIs ChatGPT side.

Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content