Præsentationer

På denne side kan du finde præsentationer, som oplægsholdere har delt med Big Bang-konferencen.

 

 
  • Vælg spor

  • Sorter

  • Vælg årstal

  • Nustil søgning
Hold festival for hele skolen - ligesom Hedegårdsskolen
- Mariana Nikolova og Tina Christiansen

2025

 
 

I dette oplæg deler vi vores idéer og erfaringer om hvordan alle skolens elever får en central rolle i Naturvideskabsfestivalens faglige aktiviteter og hvordan vi integrerer festivalen i vores daglige undervisning for at skabe rum til succesoplevelser og naturfagsglæde.

Fra interesse til identitet: Hvordan gør vi STEM til noget for alle?
- Henriette Tolstrup Holmegaard

2025

 
 

Hvorfor udvikler nogle en stærk identitet i de naturvidenskabelige fag, mens andre – trods stor interesse – mister troen på, at de passer ind? Oplev, når Henriette Tolstrup Holmegaard i denne keynote gennem konkrete eksempler giver indblik i, hvordan børn og unge møder – og bliver mødt af – naturvidenskabelig undervisning, og hvilke barrierer der kan forhindre dem i at se naturvidenskab som noget for dem.Henriettes forskning centrerer sig omkring børn og unges deltagelse i og forhold til de naturvidenskabelige fag, samt hvad der gør, at de til- eller fravælger en fremtid, hvor STEM spiller en rolle. Med særligt fokus på ulighed undersøger Henriette, hvordan det, der anerkendes og støttes i undervisningen, kan styrke eller underminere en ung persons mulighed for at blive set – og se sig selv – som en del af STEM-fagene.

Teknologi – drengene tror bare, de er bedre end os!
- Camilla Finsterbach Kaup

2025

 
 

Drenge forventes at have mere flair for programmering, og piger har teknologi mindre i hænderne. Hør om didaktiske tiltag, der sikrer lige deltagelse. I forskningsprojektet ‚køn og teknologi‛ har vi undersøgt, hvordan elever forholder sig til oplevede kønsforskelle og -bias i teknologiundervisningen. Find ud af, hvordan du som lærer udfordrer elevernes oplevelser gennem kønsbevidste tiltag i undervisningen. Vi præsenterer en didaktisk model for planlægning af kønsbevidst undervisning med fokus på teknologiforståelse, som er udviklet i samarbejde med de deltagende lærere i projektet.

Naturfag i det fri i egen skoleskov
- Linda Frølund Hansen

2025

 
 

Beskrivelse af workshoppen: Skab en skoleskov med Miyawaki-metoden. Lær om biodiversitet, jordtests og hvordan naturen bliver dit nye klasselokale tæt på naturen.Undervisningsmaterialet til projektet er nu klar. Undervisningsmaterialet fortæller en del teori og er ellers fuld af opgaver, der knytter sig til skoleskovene.Hjemmesiden skoleskov.dk fortæller også om Miyawaki-metoden og viser hvor i landet, Landsforeningen Praktisk Økologi har plantet skoleskovene. En del af skolerne har fået processen beskrevet meget detaljeret og følges fortsat.

Tips og tricks til udeskole i natur/teknologi
- Anna Klöcker Jepsen

2025

 
 

Anbefalinger fra workshoppen kan du finde via linket. Håber i kommer mere ud i natur & teknologi.

Fokus på fagbegreber – Få konkrete opgaver til din undervisning
- Gry Riemann

2025

 
 

Afprøv konkrete opgaver og planlægningsværktøjer, som du kan anvende direkte i den daglige undervisning til at styrke elevernes tilegnelse af begreber.

Træerne omkring os
- Aska Maria Ono Bjerresø

2025

 
 

Vi sanser og undersøger træerne omkring os med udgangspunkt i materialet i ‘Mikro Science Festival’-2024. I workshoppen udvider vi aktiviteterne gennem elevtegninger og modelbaseret undersøgelse, så du også kan bruge dem i indskolingen.

Nyt fra BUVM
- Mette Pawlik

2025

 
 

Nyt fra BUVM - fokus på Folkeskolens Nationale Færdighedstest, Fagfornyelsen og emu.dk

Makerspaces og Fablabs - rammer for lærernes uformelle læring
- Kerstin Book

2025

 
 

Makerspace og FabLab er steder, hvor elever lærer kreativitet, innovation og teknologiforståelse. Men er de også en ramme for læreres uformelle læring? Hvor har lærere mulighed for at forbedre deres kompetencer i STEM-fagene i en tid, hvor mange skoler er pressede økonomisk og derfor ikke har mulighed for at sende deres lærere på kurser? Jeg præsenterer vigtige pointer og svar på, hvordan makerspace og FabLab-tilbudene understøtter og påvirker læreres kapacitet for udvikling af STEM-kompetencer med afsæt i mit speciale ‚Uformel udvikling af lærernes STEM-kompetencer i MakerSpace- og FabLab-lignende åbenskoletilbud‛. Jeg fokuserer på de kompetencer, lærere opnår i uformelle rammer, betydningen af samspillet med elever, formidlerens rolle i sidemandsoplæring og potentialet for skolens kapacitet for udvikling af STEM-området. Vi drøfter kort, hvordan denne viden kan gøre en forskel i undervisningen eller på skolen.

Biodiversitet - hvad bestemmer livet på Jorden?
- Carsten Rahbek

2025

 
 

Vi lever på en biologisk planet med en fantastisk mangfoldighed af liv fra de største pattedyr til de mindste mikrober, skabt af evolutionære processer og bundet sammen af komplekse økosystemer. Vi er kun i begyndelsen af den videnskabelige opdagelsesrejse med at kortlægge og forstå livet på Jorden. Vi taler meget om biodiversitet og en global biodiversitetskrise, men hvad er det – og betyder det noget for os mennesker? Se præsentationen fra keynotespeaker Carsten Rahbeks oplæg.

Gør grønt på taget en forskel i fremtidens by?
- Niels Henrik Eisum, Huginn Consult ApS

2025

 
 

Få indblik i hvilken betydning tagbeklædningen har på oversvømmelser i femtiden. Målinger på forskellige sedumtage viser at op mod halvdelen af et års-nedbør tilbageholdes i de grønne tage og derfor aldrig når til kloak-systemet. Få grundig indsigt i målingerne, der er udført over en 6 årig periode på forskellige sedumtage og få gode ideer til hvordan du kan konstruere simple undersøgelser til dine elever.

3D-print i rummet
- Maria Damlund

2025

 
 

I denne workshop arbejder vi med 3D-print i en autentisk kontekst. Vi starter med at fortælle dig om vores nye forløb ‘3D-print i rummet’ på Danmarks Tekniske Museum. Her gennemgår eleverne en virkelighedsnær astronauttræning, hvor møtrikalarman lyder undervejs – Åh nej, det er nu op til eleverne at hjælpe Andreas Mogensen sikkert tilbage til Jorden. Eleverne designer det værktøj, der skal til for at stramme møtrikken på rumkapslens faldskærm.

Alkymister, superhelte og andre videnskabsfolk - der er science i børnekultur!
- Rikke Klith Jensen

2025

 
 

Få indblik i en praksis, hvor scienceaktiviteter tager udgangspunkt i børnekulturen og gør science til en naturlig forlængelse af børnenes eget udsyn.

Kunstig Intelligens: frihed, lighed og broderskab?
- Martin Exner, Jakob Damgaard Laursen og Anette Vestergaard Nielsen CFU/KP

2025

 
 

AI ændrer alt: Hvad mister vi, og hvad vinder vi? Bliver eleven sat fri, og kan nysgerrigheden sejre? Dyk ned i fremtidens læremiddel. Historien viser os, at teknologiske fremskridt ændrer kompetencer. Da trykpressen kom, blev munkenes kopiering af tekster overflødig. Da bilen erstattede hestevognen, lærte vi at styre i stedet for at piske. Nu står vi overfor AI – men hvad mister vi, og hvad vinder vi?​ Hør med, når vi i dette oplæg udforsker AI’s rolle i undervisningen og dens potentiale til at omforme læring. Hvilke opgaver bliver overflødige? Hvilke nye kompetencer bliver afgørende? Med AI kan dine elever interagere med forskere, generere kode og designe egne læringsforløb, men hvordan ændrer det din rolle som lærer? Bliver du en guide, en kurator af viden, eller noget helt tredje?​

Laboratoriedidaktiske mødesteder mellem naturfag og teknologiforståelse
- Lise Dissing Møller og Anette Vestergaard Nielsen

2025

 
 

Laboratoriedidaktik i mødestedet mellem planter, digital myndiggørelse og databevidsthed – konfigureret gennem et arbejde med AI. Laboratoriedidaktikken åbner læringsrummet for dig og dine elever gennem fælles erfaring og hands on-oplevelser. Vi præsenterer dig for laboratoriedidaktiske pejlemærker som materiel intelligens, forestillingsevne, begribelighed, mestringstro og procesforståelse, så du kan etablere et eksperimenterende og åbent læringsmiljø. Du prøver kræfter med en laboratoriebaseret didaktik, hvor det naturfaglige felt ‘planter’ og det teknologifaglige felt ‘digital myndiggørelse og databevidsthed’ mødes – konfigureret gennem et arbejde med AI. Medbring egen computer, mobiltelefon eller tablet.

Den smagfulde samtale: rundt om smagens didaktik
- Lonnie Sørensen CFU KP og Ida Danneskiold-Samsøe

2025

 
 

Vi smager på verden, sætter ord på det, vi sanser, undersøger smagens kemi og udfolder naturfaglige og tværfaglige nuancer i syv smagsdimensioner. Få indblik i, hvordan du kan skabe engagement og personlig smagsmyndighed hos dine elever gennem et fokus på sprogbrugssituationer omkring mad og smag. Vi dækker bord til den smagfulde samtale, som krydres og tilsmages med konkrete aktiviteter, der kan æltes ind i forskellige didaktiske design. De syv smagsdimensioner foldes ud gennem flere faglige og tværfaglige perspektiver og sættes ind i fagfornyelsens fokusområder.

Grønlands sæler og sælskind
- Halla Erlendsdóttir og Anette Vestergaard Nielsen

2025

 
 

Se nærmere på gratis undervisningsmaterialer og nye materialekasser om grønlandske sæler og sælskind, som dine elever kan gå på opdagelse i. Sæler betyder meget for kulturen og kulturudviklingen i Grønland gennem både historien og i nutidens industrielle produktion. Oplev hvordan du sætter fokus på Grønland i din undervisning gennem de grønlandske sæler og sælskindets historiske samt kulturelle betydning. På workshoppen gennemgår vi undervisningsmaterialets indhold og sætter det ind i en didaktisk ramme med progression fra det simple og konkrete i indskolingen til det abstrakte og perspektiverende i udskolingen.

Erhvervsaffald på skoleskemaet
- Marianne Juhl

2025

 
 

: Ressourcer, materialer og dets afledte affald bliver nøglen til en mere bæredygtig fremtid for de praktiske erhverv Kort beskrivelse: De praktiske erhverv er under pres for at blive mere bæredygtige, så hvordan motiverer vi til ændret adfærd allerede i deres uddannelse? Vi præsenterer en konkret case, hvor to virksomheder arbejder sammen med en erhvervsskole for at sætte fokus på bæredygtighed. Med teoretisk viden fra et forbrændingsanlæg, og praksisnær viden fra genbrugsstationen, tager vi udgangspunkt i elevernes fagspecifikke affald, og hjælper med at give forståelse for hvorfor bæredygtighed er vigtigt.

Tegn dig til bedre forståelse - grafisk facilitering i naturfag
- Ulla Hjøllund Linderoth

2025

 
 

Få tips og tricks til, hvordan grafisk facilitering styrker din undervisning og elevernes motivation for læring i naturfagene.

Aktiviteter, der booster kritisk tænkning og teknologisk dannelse i naturfagene
- Nicolai Munksby og Bjørn Friis Johannsen

2025

 
 

Vær med, når vi præsenterer arbejde med udvikling af konkrete elevaktiviteter, der fremmer teknologisk dannelse og kritisk tænkning. Aktiviteterne centrer sig om følgende tre temaer: • Hvordan kan Chat-GPT fremme kritisk tænkning og evnen til at argumentere naturvidenskabeligt i biologifaget? • Hvordan finder vi en balance mellem at integrere ny og spændende teknologi i vores hverdag og samtidig undgå at implementere problematisk teknologi? Er kritisk tænkning i fysik/kemi en del af løsningen? • Hvordan forstår vi begreber som ‘overbefolkning’ og ‘befolkningsudvikling’, og hvordan forholder vi os til, hvad der er statistisk belæg for, hvad handler om fordomme, og hvilke analyser tager afsæt i politiske positioner?

Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Der er en fejl i dine indtastede oplysninger. Prøv igen.
Tak for din tilmelding!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvis du:

  • Vil have besked, når billetsalget åbner
  • Er interesseret i et smugkig af årets keynote speakers
  • Har lyst til at være den første til at se årets program
Skip to content