Gå til hovedindhold

Oplæg

I 1676 opdager den danske astronom Ole Rømer en af historiens store opdagelser: At lyset har en endelig hastighed. Hør om Ole Rømer og hans opdagelse - og hvilken enorm betydning den har haft for fysikkens historie. Få konkrete ideer til, hvordan denne hastighed kan måles på forskellige måder i klasseværelset; med bl.a. lasere, mikrobølger og chokolade! 

Opdagelsen af 'lysets tøven' er en af de grundlæggende opdagelser i fysikkens historie. Lysets hastighed er det grundlæggende element i eftervisning af Maxwells ligninger og hans forståelse af lys som elektromagnetisk bølge, og deraf et grundlæggende element i relativitetsteorien. Det er gennem lysets hastighed, at vi kan skue tilbage i universets alder og opdage, hvor vi kom fra. I dag er lysets hastighed betragtet som en af de fundamentale universelle konstanter; en status som gør, at vi i dag definerer afstand (meteren) ud fra denne hastighed på eksakt 299.792.458 m/s.

Rømer opdagede lysets tøven ved at analysere usikkerheder i Cassinis tidsmålinger af okkultationer af månen i dens bane om Jupiter. En metode, som på mange måder var meget forud for sin tid og som også skabte en del skeptikere.

I dette oplæg hører du om Ole Rømer - en mand, der gjorde meget mere end at opdage lysets tøven. Rømer blev også borgmester og politimester, og på mange måder kan han ses som den danske Isaac Newton. Hør om, hvordan Rømer opdager lysets tøven, og hvordan hans forsøg kan gentages virtuelt i klasseværelset. 

Efter oplægget, vil deltagere have en bedre viden om en af landets store videnskabsfolk, Ole Rømer. De vil have fået nogle værktøjer til at bruge Rømers forsøg i deres undervisning samt andre metoder til at tale om lysets hastighed på. Endelig vil de få nogle perspektiver på, hvorfor dét, at lyset har en endelig hastighed, er en ekstrem vigtig brik i vores forståelse af universet.

Oplægsholder(e)

Lars Occhionero, Kroppedal Museum

Hvornår

Onsdag, marts 18, 2020 - 15:00 til 15:45

Hvor

C2

Målgruppe

Grundskole
Læreruddannelsen