Gå til hovedindhold

KEYNOTE SPEAKER - Anders Leth Damgaard

De sidste ca. 130 millioner år af jordens historie er mere eller mindre arkiveret i rav. Der findes over 150 forskellige typer af rav i verden, og hver type agerer som en portal tilbage i tiden - et vindue til fortiden, hvorigennem vi kan se et øjeblik fastfrosset i 3D. Ravets rolle i forståelsen af livets udvikling er dybt undervurderet i den brede befolkning. Gennem foredraget introducerer Anders Leth Damgaard til typer af rav, dets indeslutninger og den nyeste forskning.

Inde i ravet gemmer der sig hundredvis af små insekter, der er fastfrosset i den klistrede masse for flere millioner af år siden. Blandt de mange ravbiller har Anders Leth Damgaard opdaget flere nye arter, som han har opkaldt efter mennesker, der gør et stort indtryk på ham, bl.a. Ghita Nørby, Lise Nørgaard og brødrene Willerslev. 

Anders Leth Damgaard er uddannet lærer, autodidakt ravforsker og formand for Den Danske Ravklub. Siden 2008 har han studeret insekter i rav, og hans arbejde har allerede affødt fund af over 30 nye arter, en del videnskabelige artikler og samarbejder med forsknings- og formidlingsinstitutioner som Statens Naturhistoriske Museum, Tirpitz, Geocenter Møn og Natural History Museum, London.
 

Claus Michelsen 

Claus Michelsen - Big Bang 2019Claus Michelsen er professor på Syddansk Universitet og leder af Laboratorium for Sammenhængende Uddannelse og Læring. Centret arbejder med  tværfaglige og mere sammenhængende undervisning i matematik, naturfagene og teknologi fra dagtilbud til videregående uddannelse for at skabe de bedste læringsmuligheder.

Modelleringskompetencen - de naturvidenskabelige fags unikke bidrag til almen dannelse
Lære- og dannelsesprocesser skal omfatte alle og have fokus på demokrati, social retfærdighed og oplysning, og vi skal søge efter alle de bidrag til uddannelse, der kan gøre verden bedre. Claus Michelsen argumenterer for, at modelleringskompetencen er de naturvidenskabelige fags unikke bidrag til et dannelsesprojekt om den oplyste borger, der har et handlingsansvar, fordi livet sammen med andre borgere rejser problemer, som skal løses af samfundslivet. Modelleringskompetencen skal forstås som en kompetence, der både er knyttet til aktive handlinger, til at kunne etablere et naturvidenskabeligt baseret beredskab, der kan løse de udfordringer eller problemer, man møder, og til at kunne reflektere over naturvidenskabernes og teknologiens rolle i samfundsudviklingen. 

Tirsdag kl. 10.00 - 11.00 
Lokale: Sjælland, Jylland og Fyn

 


Klimadebat med Katherine Richardson og Jens Hesselbjerg 

Eksperterne er:
Jens Hesselbjerg Christensen, professor, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
Katherine Richardson, professor, Sustainability Science Center, Københavns Universitet
Moderator: Martin Keller, verdensmålskonsulent, Afdelingen for Bæredygtig Udvikling, Københavns Kommune.

Jorden Kalder
FN’s bæredygtighedsmål er en omfattende og nødvendig ambition for klodens fremtid, hvor især truslen fra klimaforandringer er central. Men hvad betyder bæredygtighed egentlig? Hvad kan vi selv gøre for at leve bæredygtigt? Og hvordan kommer klimaforandringer til at påvirke vores hverdag? Hør to eksperters perspektiv på, hvordan vi kan skabe en bæredygtig fremtid og give planeten sikkert videre til næste generation. Du får selv mulighed for at deltage i debatten, for via din smartphone kan du stille og like spørgsmål, der vil blive vist på en storskærm.

Arrangeret i samarbejde med Statens Naturhistoriske Museum og Sustainability Science Centre.

Onsdag kl. 09.00 - 10.00 
Lokale: Sjælland, Jylland og Fyn


Anders Leth Damgaard 

Anders Leth Damgaard (1988), uddannet lærer, autodidakt rav-forsker og formand for Den Danske Ravklub. Siden 2008 har han studeret insekter i rav, og hvad der startede som et fritidsstudie har med årene grebet om sig og er nu blevet til hans livsprojekt. Anders’ samling af biller i rav er vokset og med årene blevet en af de største private samlinger i verdenen. Dens videnskabelige værdi er stor, og trods hans kun 30 år, så har hans arbejde allerede affødt fund af over 40 nye arter, en del videnskabelige artikler og samarbejder med forsknings- og formidlingsinstitutioner som Statens Naturhistoriske Museum, Tirpitz, GeoCenter Møn og Natural History Museum, London.

Rav er et forunderligt næsten magisk materiale. Der findes over 150 forskellige typer af rav i verdenen, og hver type agerer som en portal tilbage i tiden - et vindue til fortiden, hvor igennem vi kan se et øjeblik fastfrosset i 3D.

Dette giver os muligheden for at studere det liv, som eksisterede i den givende periode, hvor den pågældende type var flydende harpiks. De sidste ca. 130 millioner år af jordens historie er i mere eller mindre grad arkiveret i ravet. Rav og dets vigtighed for forståelsen af livet og jordens udvikling er dybt undervurderet hos den brede befolkning. I løbet af dette foredrag vil du opnå en nuanceret indsigt i hvorfor dette materiale er så fantastisk komme med på en rejse gennem tid og sted og med egne øjne se hvordan livet har set ud på jorden for mange millioner af år siden.

 


Aflyst: Anja Andersen 

Anja Andersen - keynote speakter på Big Bang 2019Anja C. Andersen har desværre måtte melde afbud af private årsager. 

Anja C. Andersen er astronom og astrofysiker på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet. Hun er Danmarks første nyudnævnte professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi. Hun er formand for den ekspertgruppe, som Undervisningsministeriet har bedt om at komme med forslag til den naturvidenskabelige ABC.

Naturvidenskabens ABC
Astronom og astrofysiker Anja Andersen fortæller om arbejdet med Naturvidenskabens ABC med udgangspunkt i sit eget forskningsfelt. Naturvidenskabens ABC er en del af regeringens naturvidenskabsstrategi. Arbejdet med ABC’en har været at forsøge at indkredse de bærende naturvidenskabelige principper og kernefaglige nedslagspunkter, som er vigtige for børns naturvidenskabelige dannelse i den danske grundskole og på ungdomsudannelserne.  

Onsdag kl. 15.00 til 16.00 
Lokale: Sjælland, Jylland og Fyn