Udeskole er mere aktuelt, end det nogensinde har været før. Regeringen opfordrer til udeundervisning grundet COVID-19, og det stiller nye krav til både skoler, lærere og elever. Netop derfor ønsker Big Bang 2021 online at give inspiration til undervisning uden for klasselokalet.
Børn skal have wauw-oplevelser og finde glæden ved at være nysgerrige på verden. De skal forundres, vælte bagover i ren begejstring og inspireres til at turde undersøge, og det skal naturundervisning hjælpe med. Eleverne skal ikke blot opleve naturen som noget, man udforsker i undervisningen, og som ikke hører virkeligheden til. De skal opleve, at naturen er så meget mere end blot naturfag.
Keynote om udeskole
Netop udendørsaktiviteter sættes der fokus på til dette års Big Bang-konference, når keynote-speaker Morten D. D. Hansen deler ud af sin erfaring med udendørs undervisning. Det bliver muligt for deltagerne at få inspiration til deres egen undervisning, så eleverne ikke kun bliver begejstrede for naturen i skoleregi, men også oplever den glæde og forundring ved verdens natur, som er så vigtig for fremtidige generationer.
Morten D. D. Hansen underholder mange ved både foredrag, på tv og i radioen, når han formidler sin omstændige viden om naturen med humor og begejstring – og det kan Big Bang 2021 online nu også tilbyde deltagerne.
Tag med ud
Men hvorfor er det så vigtigt at bruge skoletiden på naturen? Der er ikke et definitivt lighedstegn mellem natur og naturvidenskab, hvilket er en af Morten D. D. Hansens helt store pointer, og derfor skal eleverne netop opmuntres til at udforske verden – og det kræver mere end blot den naturvidenskabelige metode. Det er vigtigt at naturen bliver en del af børn og unges verdensopfattelse, så de danner en bevidsthed, som går langt ud over skolens grænser.
Relevante oplæg
Der vil under konferencen blive afholdt adskillige oplæg og workshops, som understøtter temaet om udendørsaktiviteter. Deltagerne kan blandt andet være med til en workshop, der giver tips til ‘rewilding’ af skolegården d. 25. marts 10.00-11.00 på livescenen Naturen. Her er der samtidig mulighed for at blive introduceret til Krible Krables Mikroforskermetode. Derudover kan følgende opleves:
- ‘Spor 2: Ud i det vilde grønne med Naturvidenskabsfestival’: Få inspiration til feltundersøgelser i naturen d. 25. marts kl. 10.00-12.00 på livescenen Naturen.
- ‘Spor 11: Fællesfaglige forløb i naturen’: Lær om de mindste organismer i havet d. 25. marts kl. 12.45-13.50 på livescenen Studiet.
- ‘Spor 5: 99 arter – Naturen tilbage i naturfagene’: Få inspiration til at inddrage artskendskab i din undervisning d. 25. marts kl. 11.30-12.00 på livescenen Huset.