10 år fælles om faglig forkælelse

Keynote speaker med balloner og Big Bang-roll ups i baggrunden

I år er det 10 år siden, Big Bang første gang åbnede dørene for en fælles naturfagskonference. Gennem årene er set-up’et blevet større og mere professionelt, men grundideen er den samme: at skabe en ramme for videndeling, faglig fordybelse og netværk for hele naturfagsdanmark. 

To undervisere i livlig diskussion er på vej ud fra et oplæg om udeskole, hvor de lige har mødt hinanden. I loungeområdet drikker en forsker den årlige kaffe med en natur-/teknologi-underviser, der altid er ivrig efter at høre nyt om forskningen i sciencekapital. Ved siden af lytter en messeudstiller interesseret til en udskolingslærer, som fortæller om sine udfordringer ved at bruge udstillerens materiale med sin klasse. 

Big Bang emmer af faglig begejstring og inspirerende møder på tværs af professioner, uddannelsestrin og individuelle interesser. Selve ideen om Big Bang opstod netop i sådan et møde. På et tidspunkt var der flere toneangivende aktører på naturfagsområdet, som afholdt hvert deres arrangement – med varierende succes.

Til et af disse arrangementer faldt Mari-Ann Skovlund Jensen fra Center for Undervisningsmidler i snak med Mikkel Bohm, daværende direktør for Dansk Naturvidenskabsformidling, nu Astra, over en softicemaskine. Hvad nu, hvis man samlede kræfterne i én fælles konference – et Big Bang.

Politisk medvind gav Big Bang flyvehøjde

Mari-Ann Skovlund Jensens inspiration kom fra den engelske konference Association of Science Education (ASE). Konferencen fungerede som en fælles platform for inspiration og videndeling, hvor der både vår noget konkret, som undervisere kunne bruge med eleverne ugen efter, og mere dybdegående forskningsoplæg på højt videnskabeligt niveau.

Ideen landede i et gunstigt politisk miljø, hvor Bertel Haarder som undervisningsminister havde fokus på at samle og styrke naturfagsområdet. I 2009 blev det nationale center for natur, teknik og sundhed (NTS-centeret, senere Astra) oprettet ved lov, og det var oplagt, at NTS-centeret sad for bordenden, da de indledende øvelser blev sat i gang i 2012. 

Udover NTS-centeret var CFU, Dansk Naturvidenskabsformidling, Danfoss Universe, Københavns Universitet, Naturvidenskabernes Hus, Økolariet, Science Talenter og arbejdsgruppen bag Niels Bohr-året 2013 med.

Fra begyndelsen var der et fælles ønske om at arbejde sammen som ligeværdige partnere og lægge egne dagsordener til side. Den brede arrangørgruppe skulle afspejle mangfoldigheden af dem, der arbejder med naturfag i Danmark – i første omgang med syv konferencespor.

Fra kaotisk succes til topprofessionelt event 

Big Bang-konferencens første mål var at samle 500 deltagere, og det lykkedes allerede første gang i 2013. Deltagerne var begejstrede fra begyndelsen, og det var tydeligt, at sådan et forum havde manglet. 

De første fire år flyttede konferencen mellem læreruddannelserne, og det var en stor organisatorisk udfordring. Big Bang fandt sit ‘hjem’ på Odense Congress Center i 2017, hvor det har været holdt siden – med en enkelt online afstikker i 2021. OCC tilbød en professionel ramme om både messe og konference, og gav ro til at arrangørerne kunne fokusere endnu mere på fagligheden. 

Gennem årene blev der udviklet en fast model med faglige spor, fælles key notes som fx Andreas Mogensen, Wynne Harlen og Johan Olsen. Om aftenen var der og fest og underholdning – for eksempel har Pers Vers været forbi for at freestylerappe om alt det, han oplevede gennem en dag på Big Bang.

Det er deltagerne, der skaber naturfag for fremtiden

I de to dage, Big Bang foregår, er naturfagsundervisning det vigtigste i vores verden. Naturfagsundervisere er hverdagens helte, der med deres entusiasme, dedikation og høje faglighed klæder kommende generationer på til at håndtere fremtidens udfordringer. 

Derfor gør vi os umage for både at sikre et højt fagligt niveau, et element af forkælelse og en pris, hvor selv den danske folkeskole kan være med. Det er kun muligt, fordi vi hvert år modtager støtte fra fonde, så vi kan holde billetprisen lav uden at gå på kompromis med kvaliteten af indholdet eller rammerne. 

Netop dette er en forudsætning for at Big Bang kan fortsætte med at være en succes de næste 10 år. Det er nemlig mangfoldigheden af deltagere, der gør Big Bang til noget særligt. Som arrangører stiller vi platform og rammer til rådighed for at forskere kan dele deres viden, forlag kan vise deres materialer og undervisere kan fortælle om deres praksiserfaringer. Det er i dette møde mellem det konkrete og refleksionen over praksis, at magien sker.

Find nye kontakter på Big Bang-konferencen

Relateret indhold:

Nu kan du ansøge om at blive oplægsholder på Big Bang 2024

UBU til debat: Hvordan går det med at geare naturfagene til grøn omstilling?

Skip to content